Followers

Saturday, November 29, 2008

do u know

I am dissappointed..yes i am..
i’m dissappointed with some people who still dont understand what sport really is ..
i’m dissappointed with some people who have backward mentality..
i’m dissappoined with some people who are not trying to understand what is sport’s culture..
i’m dissappointed with some people who are not understand with what are we trying to reach..
i’m dissappointed with some people who still dont understand our needs..
i am sick..i’m sick with all of these..sick and tired..
but why..why..why??

why they still cant see what we had done?
why they still cant see our sacrificed?
why they cant see the pain that we been through?
Why they cant see the rigour that always with us?
why some of them just take it easy?
Why..why..why??because all of there matter are not their problems?
I am soldier..we are soldier..
Remember that..
Sport is all about war now..
The modern war..
Flag waving up for the winner..
Follow by national anthem..
Please..please..and please..
Is there somebody out there can make a changed??
We want some changes..
Not for me..not for us..
But for Malaysian’s sport fame..
I already made the change..
We already made the change..
Now it’s turn for somebody out there..out there

omg!!!my teeth :(



haaaa..diz is my gigi beb..bukan tipu punye..da real one..kena cabut 4batang skali gus on 27th ago..damn..sakit giler..and hasil penangannye till arini sakit lagi..maybe takes a week plus to recover..fishh
p/s:cebisan kat gigi tu bukan ler wa punyer taik gigi taw..tu adalah darah beku and gigi nye ape tah..xcuci lagi..nnt nak letak dlm balang..hukhuk

diz is lil jojo..


he's cute aint he :P

diffrant or nat??

i believe i can fly(without wing)

i shared my flyin moment with ya..





say bye to nunan st~say hye to parkville



this is our new house..our new big house..placed at last commonwealth games athlete village,Parkville..4rooms and a masterbedroom plus 3toilets..what a brilliant investment..

the 'dah kahwin' man


junaidi bin nasir..skang tak leh suke2 hati panggil junai dah..for your information si junaidi ni dah kawen last month..tahniah ler kat beliau and di doakan supaya berbahgia sampai ke akhir hayat..p/s:skang kena panggil pak cik junai ler or uncle..hukhukhuk

interview with fox tv


diz pics was during interview with foxsport television few days before Melbourne's world cup at Urban Cafe which is sponsor our coffee dat day..tq,tq

World Cup Melbourne squad at the beach.nice pic huhh??unfortunately one of us spoilled the picture :P

baraqah ramadhan



this pic was taken last time when break the fasting aka bukak pose lerr kat umah arwah wan aka my opah..for long time tak jumpe sume pak sdare,anak sdare and spupu2..bukak pose camni menggamatkan suasana..enjoy giler and kenyang giler..plus terawih tak lupa taw..

we are champion


this is most valuable pic for me..this pic has lot of memory..it remind me a lot of thing..when this pic was taken,that was my first month in the national junior squad..unfortunately,from 15 dat u saw,now just 6 still in the programme..why??why this thing happen
standing-ila,eddy,arif,abg feroz,akmal,kayu,alip,along,nana,razif,kechik,azmi
sitting-ecal,azizul,black

check diz out!!


check this out dude..this is my coach trying not to look as an aussie at the Olympic's Game opening ceremony..did he made it??:)

raya pics


this pics was during last Hari Raya aka eid ul fitr(dunno how to spell it :P)..this is me,my mom,my lil sis and my bike..my bike??where is it??huuhh..in the picture behind lol :P..p/s:anyone who have my hari raya pics,please send to my mail..pleaseeee..need it so much

pic with my mom's family
p/s:mak long and mak alang not in pic

pekewuh sihh


this weird machine pics was taken by me last time at my uncle's house..this machine is really rare to find nowadays..this machine was used to do paddy work thing..cool huh??

pari bakaq from MAHA



i love pari bakar..or dlm bahse omputeh nye grilled stingray..but much more better the baby one..cuz the taste uummpphhh..meleleh air liur siot..so time off season last time,aku aka MAHA tak lepaskn pluang tuk blajaq nak wat pari bakaq

panthera tigris in poet


something we all adore..one thing we're dying for..nothing but pain..stuck in this game..searching for fortune and fame..

panthera tigris in racun keras


disudut termenung jauh,mengenangkan nasib diri ku..

Saturday, November 22, 2008

KEIRIN DUNIA MILIK AZIZULHASNI


Oleh TAUFEK RAZAK

KUALA LUMPUR - Azizulhasni Awang mencatat sejarah menjadi pelumba pertama negara berjaya memenangi pingat emas pada perlumbaan basikal trek Piala Dunia yang berlangsung di Melbourne, Australia, semalam.
Dalam aksi acara keirin yang mendebarkan itu, Azizulhasni menewaskan pelumba Ukraine, Andriy Vynokurov di tempat kedua dan pelumba Perancis yang mewakili kelab Cofidis, François Pervis, ketiga.
Turut menjadi mangsa kayuhan bertenaga pelumba cilik kelahiran Terengganu itu ialah pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Beijing dari Jepun, Kazunari Watanabe yang sekadar mampu menduduki tempat kelima daripada enam pelumba yang beraksi dalam acara akhir.
Kejayaan Azizulhasni itu sekali gus menebus kekecewaan dan
kesilapannya di Beijing, Ogos lalu dan membalas dendam kekalahan kepada Watanabe yang menjadi musuh tradisinya di Asia.
Malah dalam perjalanannya ke perlumbaan akhir keirin, Azizulhasni mengungguli kesemua acara saringan iaitu pertama dan kedua.
Mengulas mengenai kejayaan itu, Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Abu Samah Wahab berkata, ia satu pencapaian yang tentunya membanggakan.
"Josiah Ng juga pernah menang keirin pada Piala Dunia sebelum ini tetapi dia tidak menang emas sebaliknya hanya meraih mata sahaja.
"Kali ini pingat emas diberikan. Jadi ini kali pertama Malaysia bawa pulang emas malah kali pertama juga lagu Negaraku berkumandang pada trek Piala Dunia ini," katanya.
Menurut Abu Samah, Josiah bagaimanapun tidak beraksi dalam acara keirin semalam kerana satu negara hanya dibenarkan diwakili satu pelumba sahaja.
Sementara itu, dalam acara kejar mengejar berpasukan lelaki, kuartet negara hanya mampu menduduki tempat ketujuh dan tercorot.
Gandingan Akmal Amrun, Mohd Fadhli Fauzi, Jasmin Ruslan dan Thum Weng Kin mencatat masa 4 minit 28.344 saat.
Catatan itu jelas masih jauh daripada standard kelas dunia walaupun kayuhan mereka makin pantas berbanding rekod kebangsaan.
Acara itu semalam dimenangi Australia (4:03.483s) diikuti Sepanyol (4:07.945s) dan Ukraine (4:10.041s).
Hari terakhir saingan hari ini bakal menyaksikan Azizulhasni berpeluang menambah pingat emas untuk negara apabila beraksi dalam acara 200 meter pecut bersama Josiah.
Kelmarin, pelumba tunggal wanita negara, Fatehah Mustapha tewas seawal pusingan pertama lagi dalam acara 200m pecut wanita.

Azizulhasni raih emas

Oleh MN NORZASRUDINnorzasrudin@kosmo.com.my

PELUMBA sensasi negara, Azizulhasni Awang (gambar) berjaya membuktikan kehebatannya untuk memenangi acara keirin pada sirkit kedua Kejohanan Lumba Basikal Trek Piala Dunia di Melbourne, Australia semalam.
Meskipun dicabar lima pelumba terbaik dunia, Azizulhasni tidak berdepan masalah untuk terlebih dahulu tiba ke garisan penamat, sekali gus membolehkannya membawa pulang pingat emas.
Pada perlumbaan akhir sebanyak lapan pusingan semalam, pelumba muda kelahiran Terengganu ini mengetepikan cabaran pelumba Ukraine, Andriy Vynokurov, Francois Pervis (Perancis), Shane Perkins (Australia), Kazunari Watanabe (Jepun) dan Christos Volikakis (Greece).
Kemenangan Azizulhasni ini sedikit sebanyak telah mengubat kekecewaan pasukan negara yang mencatat keputusan hambar pada hari pertama kelmarin.
Mengulas kejayaan Azizulhasni, Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Abu Samah Wahab berkata, kemenangan tersebut dianggap cukup unik.
"Azizulhasni telah membuktikan bahawa semangatnya tidak pernah luntur meskipun gagal memenangi sebarang pingat pada temasya Sukan Olimpik 2008 di Beijing, China Ogos lalu.
"Selain itu, ia juga dilakukan ketika pelumba negara baru sahaja meneruskan program latihan selepas berehat panjang pada musim cuti perayaan lalu.
"Ini adalah satu perkembangan yang positif tidak hanya kepada Azizulhasni tetapi kepada semua pelumba basikal negara," kata Abu Samah kepada Kosmo! semalam.
Pada saingan semalam, Azizulhasni telah dihimpit Watanabe dan Pervis pada jarak 50 meter terakhir.
Mujur dia masih berjaya meloloskan diri kira-kira 30 meter menuju ke garisan penamat.
Bagaimanapun kecemerlangan Azizulhasni gagal diteruskan oleh seorang lagi pelumba muda negara, Akmal Amrun apabila dia sekadar menamatkan perlumbaan di tempat ke-17 selepas ketinggalan dua pusingan dalam acara akhir scratch.
Hari ini, Josiah Ng dan Azizulhasni sekali lagi menjadi sandaran untuk memenangi pingat emas apabila tampil dalam acara pecut individu.
Manakala pelumba wanita tunggal negara, Fatehah Mustapa yang menamatkan perlumbaan di tempat ke-13 dalam acara pecut individu semalam akan berlumba dalam acara keirin dan 500 meter hari ini.
Kelmarin, Amir Mustafa Rusli berjaya mencatat rekod baru kebangsaan dalam acara 4 kilometer kejar mengejar individu, namun dia sekadar menduduki tempat ke-10 daripada 12 pelumba.
Amir yang turut bertanding dalam acara 30km perlumbaan mata gagal meraih sebarang mata dalam saingan akhir yang dimenangi jaguh Australia, Glenn O'Shea.
Manakala gandingan Azizulhasni, Muhamad Edrus Yunos dan Josiah Ng pula sekadar ditempat ketujuh daripada 10 pasukan dalam acara pecut berpasukan.
Pada sirkit pertama di Manchester, England Oktober lalu, pasukan negara tidak mengambil bahagian.

Azizul buat kejutan


Oleh Aida Adilah Mataida@hmetro.com.my

VELODROM Hisense Arena menyaksikan kehebatan pelumba bertubuh kecil negara, Mohd Azizulhasni Awang menggegarkan trek kejohanan untuk merangkul pingat emas pertama negara di Siri 2 Piala Dunia yang berlangsung di Melbourne, semalam.Tiada siapa menduga, Azizul yang hanya mempunyai ketinggian 163sm mampu menangani tekanan untuk membolosi lawan ketika diapit rapat dua pelumba, termasuk pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Beijing, Kazunari Watanabe.Pelumba yang berasal dari Terengganu itu menebus kekecewaannya dalam acara keirin di Sukan Olimpik ketika dia yang disifatkan sebagai pelumba mentah, melepasi garisan di tempat terakhir.Tampil dengan rentak kayuhan konsisten di samping suntikan semangat hasil kejayaan di Grand Prix Perth, minggu lalu, strategi yang dipraktikkan Azizul di samping keberaniannya itu membuahkan hasil apabila berjaya melepasi kepungan ketika perlumbaan berbaki 30 meter.

“Saya gembira dengan kejayaan ini. Walaupun tidak meletakkan sebarang sasaran untuk menang, saya sebenarnya tetap yakin. Kemenangan memang sudah saya jangka apabila berjaya melepasi Watanabe dan selepas itu, saya mula yakin saya boleh menang,” katanya.

Mengulas sama ada dia mampu untuk terus mengekalkan rentak konsisten dalam acara pecut 200 meter individu di samping Josiah Ng hari ini, pemegang rekod Asia itu berkata, dia tidak mahu meletakkan harapan tinggi dan tidak mahu terlalu menonjolkan diri.Dalam acara keirin final itu, Azizul menewaskan Andriy Vynokurov dari Ukraine, François Pervis (Perancis) Cofidis Shane Perkins (Australia) dan Watanabe (Jepun).Selepas dua siri, Azizul kini mengumpul 12 mata untuk menduduki tempat ketiga keseluruhan. Pervis mendahului dengan 20 mata, diikuti Vynokurov (13) manakala Christos Volikakis keempat (11) dan kelima, Kenny Jason (10).Bagi Presiden Persatuan Basikal Kebangsaan Malaysia (PKBM), Abu Samah Wahab berkata, kejayaan Azizul boleh disingkap sebagai kejayaan pembuka selera untuk pelumba muda negara itu mengorak langkah lebih jauh selepas Olimpik.“Saya gembira dengan kejayaannya. Boleh dikatakan sebagai kejayaan berganda buat Azizul dan juga negara apabila bendera dan lagu Negaraku dimainkan di velodrom itu buat pertama kali. Jika ramai atlit belum mendapat sentuhan kejayaan seperti (Datuk Lee) Chong Wei selepas Olimpik, Azizul yang dapat melakukannya,” katanya.Terdahulu, trio negara, Azizul, Josiah dan Edrus Mohd Yunos dalam acara pecut berpasukan hanya mampu menduduki tempat ketujuh dalam acara dimenangi pasukan Toshiba.Sementara itu, wakil tunggal negara, Fatehah Musa turut terkandas dalam aksi penentuan ke suku akhir kepada pelumba Ukraine, Lyubor Shulika dalam acara pecut akan meneruskan cabaran dalam acara keirin, hari ini.Selepas tamatnya Piala Dunia di Melbourne, barisan trek negara akan meneruskan cabaran berikut di tiga lagi kejohanan Piala Dunia iaitu di Cali (Colombia), Beijing (China) dan Copenhagen (Denmark) sebelum layak ke Kejohanan Dunia.Setiap pelumba akan cuba mengutip sebanyak mata pada kelima-lima siri Piala Dunia untuk melayakkan mereka beraksi di Kejohanan Dunia yang dijadualkan berlangsung di Poland tahun depan.

Youngster Azizul creates history with World Cup victory

By LIM TEIK HUAT (Source THE STAR 22/November/2008)
Youngster Azizul Hasni Awang made history when he won the main keirin final in the second-leg of the UCI Track World Cup in Melbourne last night to become the first-ever Malay­sian gold medallist at the World Cup stage.
Incredibly, it was the first time the 20-year-old was riding in the keirin event at the World Cup stage. That, however, did not stop Azizul from beating the likes of Andriy Vynokourov of Ukraine and Pervis Francois of France into second and third placings respectively.
“This win is for Malaysia as much as I wanted it for myself. I was looking for a medal finish in the Olympics but my lack of experience was my undoing in the final. But this tops it all, my first attempt in the keirin at the World Cup and I won it. I’m so happy,” said Azizul in a telephone interview from Melbourne.
The field for the top-six final also comprised former world junior champions Shane Perkins of Australia and Greek Christos Volikakis, who was later relegated to last spot for not holding his line during the final sprint.
Azizul, dubbed the Malaysian Pocket Rocket, had been unstoppable en route to qualifying for his first World Cup final. He won the first round and secured his place in the main final after coming out tops in the second round.
Azizul’s triumph is certainly a breakthrough performance as far as Malaysian track cycling is concerned as not even Josiah Ng ever made it to the top of the rostrum at the peak of his career.
Josiah came close to winning on a few occasions en route to a total of eight World Cup medals and Azizul can certainly hold his head high as he dashed Australia’s hopes of seeing their local riders win the most sought after title.
Although Azizul was rated an outsider, he had already sounded his intentions with a two-gold feat in the Asian Championships in Japan in April.
He went on to make his Olympic debut in Beijing in August and was the only Asian rider to qualify for the quarter-finals of the 200m sprint after finishing ninth in the keirin.
Only one rider from each country can enter for keirin and Malaysian track coach John Beasley said Azizul’s performance was beyond expectations.
“He just rode beautifully today. It (the win) was unexpected as we had just got started on our training regime not too long ago,” said the Australian.
Azizul has a chance to give the country more glory when he competes in the 200m sprint with Josiah today.
Malaysia did not compete in the opening round of the five-leg World Cup in Manchester last month because the track squad had just resumed training after a lengthy break following the Olympics.

KEIRIN FINALS


For gold

1 Azizul Hasni Awang (Mas) Malaysia

2 Andriy Vynokurov (Ukr) Ukraine

3 François Pervis (Fra) Cofidis

4 Shane Perkins (Aus) Australia

5 Kazunari Watanabe (Jpn) Japan

REL Christos Volikakis (Gre) Greece


Malaysia's Azizulhasni Awang salutes the crowd

King Awang reigns in Melbourne (cyclingnews.com)

King Awang reigns in Melbourne
Malaysia's Azizulhasni Awang salutes the crowd Photo ©: Shane Goss

There were two riders the crowd kept a keen eye on in the men's keirin - François Pervis and Shane Perkins. As the pair made their respective ways to the final with commanding rides, they proved why they were the centre of attention.
While spectators eagerly anticipated the match up between Australian and Frenchman, it was a 66kg flier that caught the pair napping and stole the win. Azizulhasni Awang made his move with half a lap remaining, punching through the gap between Perkins and Pervis on the inside, and Greece's Christos Volikakis on the far side.
"I wanted to prove that size doesn't matter," said Awang. He then praised the efforts of his Australian coach, John Beasley, and credited him with helping develop the tactical nous necessary to make a move such as his race-winning one.
"When I've trained with John, he does very good training and has helped me improve with my racing," he said. "The two guys cut in front of me and I was stuck, so I couldn't wait any more and made a move."
Beasley himself knew Awang's size wasn't really an issue. "I know how fast he is, but I think he surprised a few of the others, although they should know who he is by now because he's been on the world scene for 12 months and he's been getting better and better," he said. "He likes to train hard."
The Victorian, who has helped the Malaysian team immensely, added: "We've pretty much got everything that we want and need - we've just done the budget for the next four years and we've got a lot of work in front of us. We've got great support from Malaysia and they're backing us 100 per cent - I've just got to come up with the goods."

Friday, November 21, 2008

Team Sprint

Team sprint qualifying

1 Toshiba 0.44.641 (60.482 km/h)
Daniel Ellis
Jason Niblett
Scott Sunderland

2 Japan 0.45.258
Kazuya Narita
Yudai Nitta
Kazunari Watanabe

3 Ukraine 0.45.503
Yevhen Bolibrukh
Yuriy Tsyupyk
Andriy Vynokurov

4 Russia 0.45.597
Denis Dmitriev
Sergey Kucherov
Pavel Yakushevskiy

5 Cofidis 0.45.603
Didier Henriette
Quentin Lafargue
François Pervis

6 China 0.45.632
Wen Hao Li
Qi Tang
Lei Zhang

7 Malaysia 0.45.655
Azizulhasni Awang
Muhamad Edrus Md Yunos
Josiah Ng Onn Lam

8 New Zealand 0.46.662
Edward Dawkins
Adam Stewart
Simon Van Velthooven

9 Korea 0.47.139
Lae Seon Choi
Won Gu Jun
Yeong Gyu Jeon

REL Spain
David Alonso Castillo
Pablo Galan Carrasco
Hodei Mazquiaran Uria

Wednesday, November 19, 2008

Give your full support to MALAYSIAN TEAM..

astro channel 814-Eurosport
Track Cycling World Cup in Melbourne, Australia22-Nov-2008, 4:00:00 PM

Tuesday, November 11, 2008

Perth fans lap up Malaysian cyclists

9th November 2008, 12:00 WST

Malaysia has a Formula One Grand Prix and a Moto GP but when it comes to generating their own speed, pedal power rather than horsepower predominates.
The south-east Asian nation’s sprint cyclists have rocketed into the world’s elite, as Australia’s Olympians learned when beaten for the first time by Malaysia at a pre-Beijing meet in Melbourne.
The local cycling community got another reminder of Malaysia’s pace prowess in last night’s Perth GP at Midvale when Mohd Azizulhasni Awang beat the Australian Cyclones’ Scott Sunderland in the sprint final.
For decades, Australia’s best riders have had to go to Europe for world-class competition on the track. Now the sprinters need go no further north than Kuala Lumpur, where former Australian junior coach John Beasley is building a potent squad.
When Kuala Lumpur hosted the 1998 Commonwealth Games, the recognised cycling nations paid little attention to the slow coaches of Malaysia, who went around mainly to show the flag. A decade later, attitudes have changed significantly.
Spearheading Malaysia’s cycling revolution is Josiah Ng, who raised eyebrows when he finished fifth in the keirin in the Athens Olympic final. He subsequently made the podium at several World Cup rounds, encouraging his nation’s sports authorities to contemplate the likelihood of more kids with raw speed who could be developed into world-class competitors.
“The Government put money into a talent scouting and development program and the results have followed,” said Ng. “We’re not at the level of the best yet but the gap is closing quickly.
“We went to Beijing with the goal of making the top eight in the team sprint and we finished seventh and lowered our best by nearly a second. If we keep working to eliminate our mistakes and improve consistency, we have the ability to be top three.
“Until a few years ago I was the only Malaysian rider doing well on the international circuit. Now we’ve got some depth. In a few years’ time I’m going to battle to keep my spot in the team.”
Ng and Beasley formed a partnership in 2006 when the coach was recommended to the rider by the husband of triathlete Michelle Jones.
“He really got the program moving and the squad divides its time between Kuala Lumpur and Melbourne,” said Ng. “We’re really starting to push each other in training.”
Edrus Yunos is the third of the Malaysian sprint team and teenager Fatehah Mustapa is the best of the women prospects. She finished fourth in the Perth GP.
When it comes to the endurance events, Australia is still towards the front of the world bunch. The results at Beijing were poor but Generation Next is ready to take over, with two of the best and brightest winning State scratch race titles last night to confirm their readiness for the opening round of the World Cup, in Melbourne in 10 days’ time.
Junior world champion Josie Tomic judged her move to perfection to claim the honours in the 30-lap women’s race and Cameron Meyer controlled the 40-lap men’s race, burning off the sprinters with a sustained 500m surge for the stripe.
PERTH
DAVE HUGHES
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azizulhasni @ youtube

Loading...