Followers

Saturday, January 31, 2009

i believe i can fly(again)

i believe i can fly..again..but still cant..why??why??...
i need more gas..more gas..
i dont need wings..dont need engine..
more pain and suffer on the bike..
and hope i can fly....
this is not rempit..this is the flying malaysian..one in a million
p/s:for all my homies,my fwen,dont try this at home!!!!

help me!!!


help me!!!...
am i look good in bald or with hair??

skate..skate..skate and sakettttt

skateboarding..i love skateboarding since i was in 1st grade..doing it with my best mate khairul and yap(both from SMKSO)..time tu aku skolah petang time form1,so pagi after trainning beskal,aku pi maen skate ngan dey all..till one day,abg mie a.k.a my 1st coach datang kat skatepark then marah aku..suh aku balik and trainning.."mung jangan maen skate lagi,maen skate buleh mende??buleh sakett je!!"...tu la nasihat die..huhu..time die marah tu aku nyorok blakang member aku..hakhakss..lawak plak biler ingat..so aku jumper skate secondhand kat melbourne ni pada satu hari..kaki terasa gatal then teringat kenangan lame..so aku labur ler skit duit tuk melempiaskan nafsu ku ini..pueh hati....
p/s:to my best mate,YAP(che khairul annuar)..tanx lot coz share skate ngan aku dulu2 walaupun deck tu pak sdare ko yang punye..hehehe..pueh kite lenjung deck tu erk..hehe

my lovely pic


this pic was taken during opening ceremony Olympic Games Beijing..i was sneaking in the middle of the marching to take this pic..security guard was mad at me cause my 'selamba badak' je..haha..it's me,azizul..i do what i want..haha..can u see how much diffrent between me and Yao Ming the NBA's player....he was 2times or 2 and a half times me dude..damn..makang natang mende ler die nih...aku pon nok tinggi gok..:)

shaolin matrial art by Malaysian cyclist

from left:
eddy,teha,zam,ejal,junai@MAHA

more pics from Torquay&Great Ocean Road





i love all of these pics..thanks lot to god and wave of technology that create DSLR camera..im currently addicted to the wave....buyeahhh

world woodchopper champion VS world no1 keirin



David Foster..otai potong kayu..he won world champion tittle for 21times straight beb..can u believe it??kire bab potong kayu nih die memang otai abis ar..takde orang leh challenge siot..mamat bapak besor David Foster nih adalah legend kat australia kalau korang nak taw..byk sgt kelebihan mamat nih yang korang leh search kat internet tapi yang paling menarik perhatian aku..ni dia.."becoming the first person in sporting history to have won 1000 championships"...imagine that!!

Chapel Street with YT




yt baru smpei geelong..futher her study at deakin uni in architecture studies..she came to melbourne with uncle huck and i took that oppurtunity to hang out with her...now dah a bit dekat so senang skit nak jumpe if im not that busy on weekend..so here we come chapel st..my 1st time here...just window shopping jahhhhh :D

autograph session with my fans at tasmania carnival





i was so shocked when one of the crowd asking me to sign an autograph on his bike..i felt honored and quite surprised because they regard and appreciate me so much.....tanx yall

Wednesday, January 28, 2009

favourite pic

walking together at the beach in Torquay...and we had a picnic ...and it was awesome
Thanks to Kuhaz (our photographer)

i ve made it

Thanks for the support .....everyone.....i ve made my 2nd GOLD in WORLD CUP..Alhamdulillah..Syukur ke hadrat Ilahi..

Monday, January 26, 2009

a day to Great Ocean Road with YT

Twelve Apostles,,akhirnya sampai jua aku dkat tempat ni..even pejalan mengambil masa 6 hours..and its really a long journey..tapi nasib baik aku satu kerete ngan YT so x la boring sangat..YT suke tangkap gamba and now,im so addicted to take a picture like she did...it was a nice place..and susah aku nk dpt experienced macam ni tambahan lagi sume abang2 and akak2 yang follow sume cool and baik-baik.Thanks a lot to abang lan,abang azian,abang irwan,kak anis,kak ros,kak laila,kak nor ...kids...rania and others...all of u ,im so happy to join u guys!hope dpt join lagi bile2 free...
nampak tak batu kt belakang tu?ad 12 kesemuanya....sangat menakjubkan...

me with all Geelong's families ,Deakin University PHD and Master students

me with YT ..not to forget Rania (background) ,,us in torquay ..surfing place..!

gamba paling cool..
and i like it...because aku mcm lame gile x jmpe YT..
now,aku dah kat melbourne..and die plak kat geelong..
so macam jauh ..YT i need u...YT tgh busy setting up her house..
and YT punye kelas akan start soon..and die mesti busy gileee..
hope she ll be fine and study hard for our future =P
i love my YT!

Sunday, January 25, 2009

Harapan satu suntikan

SUSUK tubuhnya yang kecil sering menimbulkan persoalan kepada pihak lawan. Siapa Mohd Azizulhasni Awang dan dari negara mana pelumba itu datang selepas memberikan impak yang begitu besar dalam tempoh setahun kebelakangan ini.

“Ramai sering bertanya kepada saya, kenapa saiz tubuh saya yang kecil ini mempunyai ‘enjin’ besar. Jawapannya hanya satu. Semua itu hadir kerana keinginan saya untuk menang serta kemahuan saya sendiri menjalani latihan dengan komited,” jelasnya.

Azizul - nama yang kini cukup dikenali dan mula menjadi sebutan ramai apabila turun bersaing, apatah lagi ketika ini anak muda berusia 21 tahun itu antara nama yang disebut mampu memberi sinar emas ketika Malaysia melancarkan misi memburu kilauan pingat itu di Olimpik London 2012.

Azizul yang ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebelum berlepas pulang ke Melbourne, Selasa lalu, berkata sudah menjadi kebiasaan dirinya menjadikan harapan orang ramai yang teguh memberi sokongan sebagai perangsang untuk memburu kejayaan “Sokongan penonton dan orang ramai itulah yang menjadi pemangkin kepada saya. Itulah cara saya memotivasikan diri sendiri.
“Dokongan yang diberikan itu membuatkan saya lebih bersemangat untuk menang dan mengharungi cabaran yang mendatang. Harapan yang diletakkan kepada saya, bukan satu tekanan, tapi suntikan semangat.

“Jika boleh, saya tidak mahu menghampakan harapan orang, justeru, setiap kali turun bertanding, saya mahu menang dan cuba memberikan yang terbaik. Jika sebaliknya berlaku, itu dinamakan adat,” katanya.

Kejayaan Azizul dengan merangkul dua emas pada saingan Piala Dunia di Melbourne dan Beijing baru-baru ini, membuktikan pelumba negara berada dalam kelas tersendiri.

“Sekarang ini ramai sudah mengenali pelumba negara dan menghormati kita. Ketika saya turun bertanding di Beijing pada saingan Piala Dunia lalu, ramai yang menjerit dan melaungkan nama ‘Awang’. Awang itu sendiri mengikut fahaman masyarakat China di sana membawa maksud, lelaki.

“Penonton di sana juga cukup mengenali saya dan ada di antara mereka yang menyuruh saya melakukan ‘wheelie’ yang kini menjadi identiti saya, selepas perlumbaan,” kata Azizul yang mengakui dapat berasakan peningkatan ketara sejak berkampung di Melbourne di bawah bimbingan John Beasley.

Anak kelapan daripada sembilan adik-beradik itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Batu 48, Dungun, Terengganu.

Menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Omar, Dungun sebelum terpilih melanjutkan pelajaran di Sekolah Sukan Bukit Jalil.

Dengan apa yang dirangkul oleh anak muda itu termasuk menduduki ranking pertama dunia dalam acara keirin ketika berusia 21 tahun, Azizul masih lagi bergelut untuk mendapatkan penajaan.

Kejayaannya itu bagaimanapun masih belum dapat membuka mata ramai pihak terhadap sukan berbasikal di negara ini.

Memang dia sedar akan permasalahan itu dan sejak mula berkayuh, Azizul menjelaskan harapannya terhadap sukan basikal itu terlalu tinggi.

“Saya mahu menjadikan sukan basikal sebagai sukan nombor satu di negara itu. Saya rasa ia bukan satu yang mustahil kerana kita mengenali basikal sejak kecil lagi.

“Kerana itulah saya, berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menang dan terus menang kerana mahu membuka mata semua pihak betapa acara basikal mampu menaikkan nama negara,” katanya yang menyambut ulang tahun, 5 Januari lalu.

Katanya, di sebalik bimbingan dan tunjuk ajar yang diberikan Beasley, Azizul mengakui, segala hasil yang diraihnya kini banyak di dorong keluarga dan juga buah hati tersayang, Athiah Ilyana Abdul Samat (Tya).

“Kini saya dapat merasai memang ada kebenarannya kata-kata orang lama bahawa di sebalik kejayaan seorang lelaki di belakangnya ada seorang wanita.

“Tya banyak membantu saya. Memberi sokongan dan dorongan. Dia sentiasa memberi kata-kata semangat. Tidak pernah jemu membantu ketika saya berdepan dengan sebarang masalah.

“Dia juga seorang yang memahami kerjaya saya sebagai seorang atlit, biarpun ada ketikanya kami berselisih faham kerana saya dikatakan terlalu memikirkan latihan. Tapi semua itu bukanlah masalah besar.

“Banyak persamaan antara kami yang menjadikan ikatan itu semakin kukuh. Biarpun saya di Melbourne dan Tya di Malaysia, hubungan jarak jauh ini tidak pernah mendatangkan masalah. Kami sentiasa berhubung, sama ada melalui telefon ataupun dalam lambang sembang (Yahoo Messenger),” katanya.

Mula mengenali Tya, ketika di gimnasium Fitness First tahun lalu, perhubungan yang mendapat restu kedua-dua belah pihak itu kini semakin kukuh apabila Tya berpeluang melanjutkan pelajaran di Universiti Geelong Deakin, Australia dalam jurusan arkitek.

“Walaupun kami semakin dekat, itu bukan alasan untuk kami selalu berjumpa. Saya perlu menjalani latihan mengikut jadual yang ditetapkan dan Tya faham mengenai itu,” katanya.

Tya yang berlepas bersama-sama Azizul ke Melbourne, Selasa lalu menjelaskan perbezaan umur bukanlah satu faktor penting kerana Azizul seorang yang matang daripada usianya.

Namun, buat masa ini Tya yang akan menjangkau usia 23 tahun itu berkata, dia belum lagi memikirkan untuk menamatkan hubungan itu dengan ikatan perkahwinan kerana perlu memberi tumpuan terhadap pelajaran selain terus mengharapkan Azizul berjaya dalam kerjayanya terlebih dulu.

Sunday, January 18, 2009

Malaysia steals the show on day two

Azizulhasni (left) GOLD in keirin and Rizal Tisan (right) GOLD men's kilometre time trial

By Laura Weislo

The Malaysian team showed that it has become truly world class by scoring double golds on the second day of competition at the Beijing World Cup. A day after suffering the disappointment of missing out on the finals of the men's team sprint, the big-legged boys rallied to win the men's kilometre time trial, which went to 24-year-old Rizal Tisin of Malaysia, and the keirin with Azizul Hasni Awang.

Awang, who won the keirin at the Melbourne World Cup, now sits atop the World Cup rankings with four points over Frenchman Francois Pervis. Pervis did not contest the keirin, and instead took part in the kilo where he took second place to Tisin.

The victory of Tisin would have been no sup rise - he did set a new Asian record at the Victorian championships in Australia last month - had he not suffered a crash while training on his road bike last week. The New Straits Times reported that Tisin injured his hand in the wreck and had trouble pulling up on the bars.

Tisin did not come close to matching the 1:02.095 he set in Australia, but the 1:02.268 was good enough for gold by nearly four tenths of a second over Pervis. Poland's Kamil Kuczynski took bronze over World Cup leader Wen Hao Li (China).

Saturday, January 17, 2009

Men Keirin Track World Cup 08-09 Round 4 - CDM Beijing, China

Final

1 Azizulhasni Awang (Mas) Bike Technologies Australia

2 Gregory Bauge (Fra) France
3 Teun Mulder (Ned) Netherlands
4 Simon Van Velthooven (NZl) New Zealand
5 Travis Smith (Can) Hawk Relay Cycling
6 Shane Perkins (Aus) Australia

Place 7-12

7 Maximilian Levy (Ger) Germany
8 Tomokazu Sato (Jpn) Japan
9 José Antonio Escuredo Raimondez (Spa) Spain
10 Yury Karzheneuski (Blr) Belarus
11 Mickaël Bourgain (Fra) Cofidis
12 Lei Zhang (Chn) China

Place 13-21

13 Josiah Ng Onn Lam (Mas) Malaysia
13 Sergey Borisov (Rus) Russia
13 Andrii Vynokurov (Ukr) Ukraine
13 Mahmoud Parash (IRI) I.R. Iran
17 Clemens Selzer (Aut) Austria
17 Carlos Julio Monroy Rubio (Col) Colombia
17 Hodei Mazquiaran Uria (Spa) Cespa Euskadi
17 Adam Ptacnik (Cze) Czech Republic
21 Itmar Esteban Herraiz (Spa) Catalunya
21 Qi Tang (Chn) Max Success Pro Cycling
21 Lukasz Kwiatkowski (Pol) Poland
21 Adrian Teklinski (Pol) Alks Stal Grudziaduz

Thursday, January 15, 2009

Beijing awaits me

Pray for me Malaysians...UCI TRAK CYCLING WORLD CUP

Thursday, January 8, 2009

Pencapaian 2008 terus bawa sinar sukan negara

Olimpik Beijing sangkal andaian sukan Malaysia kini meniti era kemerosotan

ANDAI mata kita menumpu ke dalam bola kristal - segala-galanya menceritakan betapa positif arah tuju sukan negara sepanjang musim 2008 dan impak itu dijangka berterusan apabila 'keluarga sukan' menyambut tahun baru, esok.

Ibarat pepatah ‘buang yang keruh ambil yang jernih’ setiap kegagalan harus dianggap akan memberi ruang untuk berjaya dan kepada atlit yang cemerlang sepanjang musim ini kita ucapkan tahniah.

Daripada babak menarik di Sukan Olimpik Beijing sehingga dua jaguh sukan - Nicol Ann David dan Lee Chong Wei - bergelar Datuk dan kemunculan anak muda dari Terengganu, Azizulhasni Awang yang gah membakar trek lumba basikal, jelas sukan tanah air membawa sinaran sepanjang musim ini.

Kejayaan Chong Wei memenangi pingat perak Olimpik jelas penghargaan tertinggi dituai atlit negara sebagai kebanggaan rakyat walaupun tewas kepada musuh tradisi, Lin Dan dari China dalam final dan terlepas peluang menjadi jutawan segera.

Apapun, aliran sukan secara keseluruhan menampakkan kemajuan buat mengukur nilai ahli sukan kita yang kini ada bekalan meniti ke medan perjuangan peringkat Asia dan dunia.

Sukan lain seperti bowling dan memanah turut menceriakan dengan beberapa deretan keputusan terpuji tetapi ini tidak bererti Majlis Sukan Negara (MSN) harus bersenang lenang tanpa tekanan bagi mencanang kejayaan berikut tahun ini.

Antara disiplin yang boleh ditakrif sebagai kejayaan baru adalah dalam acara trek basikal dengan pelumba negara menunjukkan taring di peringkat dunia, khasnya Azizulhasni yang lebih dikenang memberi saingan getir kepada jagoan dunia, Chris Hoy dari Britain dalam suku akhir acara pecut di Sukan Olimpik, Ogos lalu.

Anak kelahiran Dungun, Terengganu ini turut menunjukkan kehebatannya dalam acara pecut apabila meraih pingat emas keirin pada kejohanan Piala Dunia di Melbourne November lalu.

Ini menjelaskan program padu serta latihan di bawah pengendalian John Beasley di Australia membutirkan hasil dan jika trend sama serta aksi konsisten diteruskan kita boleh menaruh harapan acara trek mampu membutirkan pingat di Sukan Olimpik 2012 di London.

Sukan Olimpik di Beijing setidak-tidaknya menyangkal andaian bahawa sukan Malaysia meniti era kemerosotan. Dengan penyertaan 33 atlit ia adalah jumlah terbesar kontinjen beraksi dalam temasya ini.

Nicol terus garang mengharumkan nama negara dengan menguasai gelanggang skuasy yang seperti miliknya. Dengan rekod 10 gelaran berturut-turut serta kedudukan selaku pemain wanita nombor satu dunia dalam ranking Pemain Skuasy Wanita Antarabangsa (WISPA), anak muda dari Pulau Pinang itu memintas rekod pencapaian juara dunia lima kali, Sarah Fitz-Gerald dari Australia yang menduduki ranking nombor satu selama 24 bulan mulai November 1996.

Dalam rasa ceria kejayaan di Olimpik serta atlit lain, bola sepak - acara popular di negara - terus memalit duka dengan nasib yang belum berubah tanpa kemajuan positif.

Keaiban dalam Piala Suzuki AFF di Thailand, awal bulan ini menceritakan ‘gelora ganas’ yang terus melanda sukan ini.

Di bawah kepimpinan baru Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, negara mengorak langkah menyusun program sukannya dengan tumpuan utama kepada Sukan Olimpik, Asia dan Komanwel.

Namun, dalam menghadapi kemelesetan ekonomi global, sukan negara mungkin akan turut merasai bahangnya kerana sumber kewangan yang terhad dan Majlis Sukan Negara (MSN) pasti akan lebih ‘kedekut’ dalam pemberian bantuan.

2009 dijangka lebih sengit dan dalam situasi serba terhad, atlit negara berdepan cabaran besar untuk mencapai lebih banyak kejayaan besar dan bermakna.

Azizul offered spot in pro team for UCI Track World Cup

PETALING JAYA: The exploits of Malaysia’s Azizul Hasni Awang on the international track cycling scene have not gone unnoticed.

Having climbed to the top spot of the keirin world rankings last month, Azizul has been offered to ride for a professional trade team in the third-leg of the UCI Track World Cup in Beijing next week.

Azizul will make his racing debut with the Australian-based BT (Bike Technologies) outfit and he is looking forward to charting yet another breakthrough in his brief but phenomenal career.

It was in 2006 that Azizul first showed promise of becoming a top sprint rider when he bagged three gold medals in the junior ranks of the Asian Championships.

He was roped into the senior squad and duly delivered the keirin gold in the Asian meet the following year.

Azizul not only defended the title for Malaysia but added another in the 200m sprints by beating the Japanese in their own backyard in Nara last year.

The 21-year-old from Terengganu also went on to earn his first Olympic appearance in Beijing last year, where he was the best Asian finisher.

The invitation to ride for a pro trade team comes hot on the heels of a stunning victory at the previous leg of the World Cup in Melbourne early last month.

Azizul stayed undefeated in the keirin to become the first-ever Malaysian to take gold at the World Cup meet.

The World Cup regulations have been amended from last year to allow the pro trade team to enter riders.

“It’s an honour to ride for a trade team. They are also represented in the endurance events and the 1km time trial.

“No Malaysian has ridden for a trade team and I am game for it,” said Azizul from Melbourne yesterday.

By riding in the trade team, it will also enable 2004 Athens Olympic finalist Josiah Ng to compete as the Malaysian entry for the keirin. Only one rider is allowed to represent his country in keirin at the World Cup level.

Azizul is also hoping to maintain his status as the world No. 1 in keirin.

His biggest challenge is expected to come when triple Olympic champion Chris Hoy returns to competition soon to get ready for the World Championships in Poland in March.

Azizul, however, is not afraid of the competition.

“We have just completed nine days of racing in Tasmania and we will return to training tomorrow, so our work is cut out for us to brush up on our weak points before heading for the World Cup,” said Azizul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azizulhasni @ youtube

Loading...