Followers

Monday, June 14, 2010

Cycling: Sprint trio get confident boost

Arnaz M. Khairul
arnaz@nstp.com.my
Malaysia’s team sprint trio of Azizul Hasni Awang (fourth from left), Edrus Yunos (fifth left) and Rizal Tisin on the top of the podium after beating Japan for the gold medal yesterday.
Malaysia’s team sprint trio of Azizul Hasni Awang (fourth from left), Edrus Yunos (fifth left) and Rizal Tisin on the top of the podium after beating Japan for the gold medal yesterday.
THE national sprint trio of Edrus Yunos, Azizul Hasni Awang and Rizal Tisin earned a timely boost in their challenge for the Asian Games gold medal with victory over main rivals Japan in the final of the ACC Track Asia Cup in Hokudate, Japan yesterday.

With the victory in the team sprint, the Malaysians regained some confidence after their prospects came under question following their defeat in the Asian Championships in Sharjah in April.

Japan, who fielded veteran Kitatsuru Tsubasa with Tomohiro Fukuya and Kazuki Amagai, fired the first salvo by topping the time sheets in qualifying with a time of one minute 18.018s on the 400m outdoor concrete all-weather track.


Malaysia, the Asian team sprint champions last year, with Edrus as starter, Azizul on the second lap and Rizal as the anchor, clocked 1:18.374s to book a showdown in the final with Asian champions Japan. South Korea were third.

In the final, all three got their acts together and delivered a super fast 1:17.183s to pip the Japanese, who clocked 1:17.247s, to the gold medal.

"This was a good start to our build-up towards the Asian Games and Commonwealth Games. The team sprint which we are banking on heavily showed they are getting their act together after the disappointment at the Asian Championships," said team manager Datuk Naim Mohamad.


"This is the first competitive outing since the team began the final phase of preparations for the big two events in October and November, so the results are promising.

"We decided to send just a small team of three riders, so with a gold, two silvers and a bronze medal, it is a healthy return."

Edrus had earlier got himself a second Asia Cup medal when he won the silver in the 1km time trial behind Amagai, while India's Bikram Singh Okram took the bronze.


On Saturday, Azizul and Edrus won the silver and the bronze in the 200m sprint.

Azizul lost to Tsubasa in the final, while Edrus beat Fukuya in the race for bronze for his first personal Asia Cup medal.



Sprint trio rule track in Japan

By LIM TEIK HUAT

PETALING JAYA: The team sprint trio of Muhd Edrus Yunus, Azizul Hasni Awang and Rizal Tisin served up a pleasant surprise for Malaysia when they beat favourites Japan to bag the gold medal in the Track Asia Cup in Hakodate, Japan, yesterday.

Edrus was the starter with Azizul as the second rider and Rizal anchoring the team and they put themselves in the gold medal round after finishing second fastest in the qualifying heats held on a 400m asphalt track in 1:18.374 behind Japan, who posted 1:18.018.

But in the final, they upped the ante by posting 1:17.183 to snatch the gold from Fukaya Tomohiro, Amagai Kazuki and newly-crowned 200m sprint champion Kitatsuru Tsubasa, who clocked 1:17.247.

The South Korean trio of Lee Seung-hee, Park Jong-sik and Jung Hae-min took bronze in 1:22.892.

It was the first time Malaysia claimed the team sprint gold medal in the Track Asia Cup and only the second success in the discipline at the Asian level.

At the Asian championships in Indonesia last year, Hafiz Sufian, Azizul and Rizal were the team sprint gold medallists.

Edrus gave Malaysia a second medal for the day in the 1km time trial, taking the silver medal in 1:07.553.

Team manager Datuk Naim Mohamad said that Rizal did not complete the second leg of the omnium, the 30km point race, which was scheduled close to the start of the team sprint final.

Omnium is track cycling’s version of decathlon in athletics and it is an event in the 2012 London Olympics.

Rizal had competed in the first event, the flying lap, and was placed first in 23.172 ahead of Taiwan’s Wu Po-hung (23.529).

“Rizal did not finish the point race due to a strategic move to have him in the best of condition for the team sprint final.

“Coach (John) Beasley felt we have a good chance to take the gold and it paid off,” said Naim.

“Our performance here augurs well for our chances in the Asian Games.

“We are still experimenting with the best line-up but I believe we should be fighting with Japan, China and South Korea for the medals.

”We have also never won a medal in Asian Games team sprint and we will aim for it in Guangzhou in November.”

There is hope for Malaysia to add to their medal haul of 1-2-2 on the final day of competition today.

Azizul and Edrus, who bagged silver and bronze respectively in the 200m sprint on Saturday, will feature in the keirin final. And Japanese riders Tomohiro and Tsubasa, the 2006 Doha Asiad 200m sprint gold medallist, will be the ones to beat.

Trio negara pecut emas



TRIO Malaysia (baju kuning) dari kiri Azizulhasni Awang, Rizal Tisin dan Muhammad Edrus Md Yunos berada di atas podium selepas meraih emas pecut berpasukan Piala Asia di Jepun, semalam.


KUALA LUMPUR - Malaysia memenangi pingat emas pertama pada Piala Trek Asia menerusi trio pecut berpasukan di Veledrom Hakodate, Hokkaido, Jepun semalam.

Jaguh lumba basikal dunia, Mohd. Azizulhasni Awang, Mohd. Rizal Tisin dan Muhammad Edrus Md Yunos mengetuai kemenangan bergaya negara.

Kombinasi mantap itu mencatat masa 1 minit 17.183 saat, menewaskan pasukan tuan rumah, Jepun dan Korea Selatan yang masing-masing terpaksa berpuas hati dengan pingat perak dan gangsa.

Keputusan itu sekali gus membolehkan Azizulhasni membalas dendam kekalahannya pada pusingan akhir kepada pelumba Jepun, Tsubasa Kitatsuru di dalam acara pecut individu semalam.

Kemenangan ini juga bermakna Malaysia kini boleh mengharapkan kilauan pingat emas daripada pelumba-pelumba trek kebangsaan di Sukan Asia 2010 di China pada November ini.

Kecemerlangan meraih emas itu bagaimanapun gagal diteruskan Muhammad Edrus apabila sekadar meraih pingat perak acara 1km ujian masa di belakang pelumba Jepun, Kazuki Amagai.

Percaturan untuk menyediakan tahap terbaik kepada Mohd. Rizal dalam perlumbaan pecut berpasukan menyebabkan pelumba itu tidak menamatkan perlumbaan acara omnium II (30km perlumbaan mata).- Bernama

Trio pecut raih emas

Oleh Syed Riduan Ahmad
smriduan@nstp.com.my
2010/06/14

DARI kiri, ketua jurulatih kebangsaan, John Beasley, Azizulhasni, Rizal, Edrus dan pengurus pasukan trek YSD, Datuk Naim Muhammad meraikan kejayaan merangkul emas berpasukan.
DARI kiri, ketua jurulatih kebangsaan, John Beasley, Azizulhasni, Rizal, Edrus dan pengurus pasukan trek YSD, Datuk Naim Muhammad meraikan kejayaan merangkul emas berpasukan.
Atasi tuan rumah dalam perlumbaan akhir

EMAS pertama negara di kejohanan Trek Piala Asia ACC 2010, Jepun, muncul di hari kedua pertandingan semalam melalui acara pecut berpasukan yang dibarisi Mohd Azizulhasni Awang, Mohd Rizal Tisin dan Muhammad Edrus Md Yunos.
Trio pecut negara yang berlumba di bawah pasukan trek YSD itu terpaksa bersaing sengit dengan pelumba-pelumba Jepun yang menampilkan jaguh pecut terbaru mereka, Piala Trek Asia ACC, Kitatsuru Tsubasa yang mengecewakan Azizulhasni pada final acara pecut individu kelmarin.
Pada pusingan pertama, pelumba-pelumba negara mencatat 1 minit 18.374 saat untuk menduduki tangga kedua di belakang Jepun, tetapi memperbaiki catatan kepada 1:17.183, 0.064 saat lebih pantas untuk menewaskan Jepun pada final acara berkenaan.

Sebelum itu, Muhammad Edrus merangkul perak acara ujian masa 1 kilometer individu dengan masa satu minit 08.198 saat, dengan Amagai Kazuki dari Jepun muncul pelumba terpantas apabila mencatat 1:07.140 saat dan Okram Bikram Singh dari India, ketiga (1:09.335s).

Azizulhasni dan Edrus turut menempah tempat ke final acara keirin yang akan berlangsung hari ini selepas masing-masing melepasi peringkat saringan semalam.

Wednesday, June 9, 2010

Nasi Dagang


Salam ..and good day to all of my blog readers,
I had an awesome Nasi Dagang prepared by Kak Mimi and Abg Yazid..thanks a lot !!!
Nasi Dagang is the most popular menu especially in the east coast area of Malaysia..Untuk pengetahuan semue...aku gune time with "google" 24/7 and the most popular site will be food website.!!!hahaha As an athlete,the food intake is really important.So to detain the appetite,observing through website is one of the important method.you just drooled and automatically will feel full by watching it...believe me!But yaa...when i accompanied my wife to submit her works.. aku telah di undang untuk makang nasi dagang...sape yang tanak ?aku ambek peluang keganuan aku..tapi jangan makan banyak sudah untuk merase sebagai pengubat rindu..wakakakaka....nak suruh wife masak makanan terengganu ..die masih belom mahir..
tapi ape-apepun ..pas makan kene sentiase beringat..untuk bersenam...bersenam amalan yang sihat..

Saturday, June 5, 2010

Aku merdeka !!




Salam....
Alhamdulillah..akhirnya semester aku dah pon habis!!!!!!!!
Walaupun subjek yang aku ambek cume 2..tapi agak busy dgn training dan sebagainye
Bersyukur kehadrat Ilahi,aku mampu melakukan semue dgn tabah...walaubagaimanapun,,,,
aku tetap berbangge sebab aku dpt jugek mengambil sedikit mase untuk menolong wife aku buat model..
Dulu,aku tertanye2 jugak kenape laa YT aka wife aku ni selalu tido lambat...busy.....susah nk angkat phone..komited...rupenye memang laa ..uhhhhh...bidang masing2 kan..banyak onak dan duri....jadi disebabkan kerja wife yang bertimbun2...aku telah pun berbaik hati untuk tlg wife aku siapkan model die..actually aku pun x faham apebende yang die buat ni...tp wife aku bitau aku bende ni Tiles je...gune software parametric..hah betul ke?aku ckp lebih2 kang salah plak...tapi ape2 pun...percubaan pertame aku berjaye...2nd one bile model tu quite small..kene pegang elok2..model tu pecah...!!maaf gmba model pecah lupe nk ambek...kesian jugak ngn wife aku..x tido malam..tibe2 bende yang die jage pecah..pastu die stay up balik..pegi potong..and bayar..mmg byk gune duit sape2 yang ambek bidang arkitek ni..takde bende yang senang aku bitau wife aku kt dunie ni..ni la namenye kehidupan..
kesabaran dan ketabahan harus diaplikasikan untuk berjayee...tapi Alhamdulillah,aku dan wife aku dah habis blaja for Winter Semester..!Wife aku suruh aku tuka coz ambek architecture jugak..aku tak tau laa kalau atlit ambek architecture..mungkin idea yg bernas untuk dipelopori ..tapi mampukah ?

Now,i can concentrate 100percent on my riding..!Next week i ll fly to Japan for one competition..Doakan kami anak Malaysia berjaya di Japan walaupun aku sedar time aku fly tu demam bola dah menjelme....Selamat Malam semua!Jmpa lagi

Regards,

MAHA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azizulhasni @ youtube

Loading...