Followers

Saturday, September 25, 2010

Kita mampu lahir jaguh dunia

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril@kosmo.com.my

SHABERY (kanan) bergambar bersama
Azizulhasni di Putrajaya, April lalu.


VELODROM DBKL di Cheras menampilkan trek simen dan mempunyai jarak sepanjang 333.33 meter.

RUMAH belum dibina, pahat sudah berbunyi.

Mungkin ini ungkapan menarik yang boleh dihuraikan mengenai reaksi orang ramai berhubung hasrat pihak kerajaan untuk membina sebuah velodrom baru bertaraf dunia.

Meskipun kerja-kerja pembinaan velodrom tertutup di 'Vision Valley' Labu, Negeri Sembilan itu masih lagi belum dimulakan, namun sudah banyak pandangan negatif dan cemuhan dihambur oleh segelintir pihak yang melenting tidak tentu arah.

Begitupun, ada reaksi yang kadangkala dilihat amat keterlaluan, malah hampir semua pandangan negatif itu seolah-olah menggambarkan bahawa tiada seorang pun rakyat Malaysia yang bakal menikmati ganjaran hasil perkembangan positif sukan tersebut.

Sebagai makluman, anjakan kegemilangan dalam generasi baru sukan berbasikal negara telah pun berjaya mengukuhkan lagi nama Malaysia di peta dunia.

Semuanya adalah hasil daripada penca- paian menakjubkan pelumba negara seperti Azizulhasni Awang, Rizal Tisin, Josiah Ng, Anuar Manan, Adiq Husaini Othman dan ramai lagi yang telah menempa nama di pentas antarabangsa.

Situasi itu sahaja mungkin sudah cukup menggambarkan bahawa Malaysia sebenarnya mampu melahirkan ramai atlet bertaraf dunia biarpun memiliki populasi hanya 28.2 juta penduduk sahaja.

Ketika pengiktirafan diberikan kepada Malaysia di atas kejayaan-kejayaan anak tempatan ini, namun malangnya masih ada di antara kita yang lebih suka berpuas hati setakat itu sahaja.

Reaksi yang ditunjukkan itu sebenarnya adalah gambaran sebenar mentaliti rakyat Malaysia yang sering terlupa akan satu perkara - mahu melihat kejayaan ini berpanjangan dan terus dipertahankan.

Umum mengetahui bahawa perjalanan sukan di negara ini amat tipikal dan sudah boleh dijangka kerana selalunya keja- yaan itu akan berakhir terlalu awal - bak kata pujangga 'semua keindahan hanyalah sementara'.

Sejarah membuktikan bahawa fenomena sukan di Malaysia sering kali 'gempak' dalam masa seketika atau dalam kata lain, terlalu cepat mencapai klimaks.

Contoh sudah ada tetapi kita lebih suka membutakan mata dan memekakkan teli- nga.

Bola sepak, sepak takraw, memanah dan hoki adalah di antara sukan yang meng- alami zaman kemerosotan dari segi prestasi, kualiti dan kesinambungan pemain pelapis.

Kini, mangsa terbaru kepada 'klimaks awal' ini ialah sukan badminton yang suatu ketika dahulu Malaysia pernah dijulang sebagai gergasi Asia, namun kian mudah diratah selepas era milenium.

Persoalan yang timbul kini ialah: Apakah badi yang sama akan terpalit kepada sukan basikal negara setelah nama-nama seperti Azizulhasni, Rizal, Josiah, Anuar dan Adiq sudah tiada dalam 10 atau 20 tahun lagi?

Mungkin inilah yang bermain difikiran Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) apabila mengumumkan satu velodrom tertutup bertaraf dunia bakal dibina di Nilai, Negeri Sembilan.

Malah, satu lagi velodrom mini dibina khas di tempat kelahi- ran jaguh basikal negara, Azizulhasni iaitu di Dungun, Terengganu.

Difahamkan, dua velodrom itu adalah pengiktirafan terbaru kerajaan terhadap kejayaan dan sumbangan anak Malaysia dalam sukan basikal pada peringkat antara- bangsa.

Malah, ia juga dilihat sebagai satu langkah yang praktikal bukan saja dari segi melahir- kan pelapis yang berkualiti, malah menjadi platform terbaik buat Malaysia menganjur- kan kejohanan bertaraf dunia seperti Kejohanan Ber basikal Asia, Kejuaraan Berbasikal Dunia dan kejohanan antarabangsa lain.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek sendiri melihat satu perkembangan yang positif mengenai pembi- naan velodrom tertutup di Nilai dan juga velodrom mini di Dungun.

Menurutnya, keputusan itu dibuat sete- lah menyedari minat dan penyertaan pelumba basikal di negara ini semakin menunjukkan peningkatan pada peringkat kebangsaan.

"Kita mahu menghasilkan jaguh-jaguh baru dalam acara berbasikal dan pembi- naan velodrom tertutup ini dilihat penting dalam menganjurkan lebih banyak kejoha- nan trek," kata Ahmad Shabery.

"Negara kita mempunyai potensi untuk memenangi pingat emas pada Sukan Olimpik 2012 di London dalam acara sukan ber- basikal, malah kerajaan juga berhasrat meletakkan Malaysia pada peta sukan berbasikal dunia dengan menganjurkan kejohanan bertaraf antarabangsa.

Saturday, September 18, 2010

Muffin Pocketrocketman







ye tuan-tuan dan puan-puan,aku dah ade hobi baru sejak berkahwin ni..iaitu membuat kek,
kuih,agar-agar,kuih melayu tradisional.jika korang sume nak buat tempahan boleh aah
aku nk cari duit sikit nk sare famili aku.....tujuan sebenar aku nk buat muffin ni..saje je nk bagi wife aku ..kesian aku tgk die buat keje siang dan malam....resepi muffin ni aku reke sendiri..
x sangka pulak menjadi.......and sedap gile!!bukan pujian tp itu ialah hakikat...
muffin ni boleh aku bawak bekalan nk pegi komanwel nanti...amacam?ade berani nk buat muffin warna biru mcm aku buat tu?




Tuesday, September 14, 2010

Catch Me on ASTRO ARENA saluran 801 in Commonwealth Games Delhi!

Support me in COMMONWEALTH GAMES!!!Pray for me ...!!
Azizulhasni Awang

Monday, September 13, 2010

4 mengaku bunuh, bakar Sosilawati





BANTING - Empat pekerja ladang buah-buahan dan ternakan milik seorang peguam bergelar Datuk mengaku terlibat membunuh dan membakar Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lelaki bersama jutawan kosmetik itu di Ladang Gadong, Tanjung Sepat di sini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin berkata, berdasarkan pengakuan empat daripada lapan lelaki yang ditahan reman itu, polis kemudian berjaya menemui lokasi empat mangsa yang dipercayai ditahan, dibunuh dan dibakar di ladang ternakan tersebut.

"Kesemua lelaki terbabit mengaku membawa mangsa ke ladang seluas empat hektar itu sebelum dipukul sehingga mati dan mayat mereka kemudian dibakar.

"Abu mayat mangsa kemudian dibuang ke sebatang sungai berhampiran sebuah ladang ternakan di situ," kata beliau pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat dekat sini semalam

Sunday, September 12, 2010

Sosilawati Mati Dibunuh di Morib

Mayat dibakar di ladang ayam



KUALA LUMPUR – Empat mayat dipercayai termasuk jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya (gambar) dan tiga rakannya yang dilaporkan hilang sejak 13 hari lalu ditemui dekat pantai Morib, Selangor semalam.

Kesemua mereka dibunuh dengan kejam sebelum dibuang dan dibakar di ladang ternakan ayam dekat Tanjung Layang, Morib.

Setakat ini polis sudah menahan enam individu berhubung penemuan mayat-mayat tersebut.

Motif pembunuhan belum dapat dipastikan.

Kehilangan Sosilawati, 47, bersama tiga lelaki lain dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’ yang dikatakan individu terakhir yang ditemui jutawan kosmetik itu ketika urus niaga tanah dijalankan di Banting, Selangor pada 30 Ogos lalu.

‘Datuk’ berkenaan yang mempunyai ramai kenalan di kalangan orang kenamaan dipercayai berperanan sebagai broker dalam penjualan tanah bernilai RM4 juta di Pulau Pinang.

Satu sumber memberitahu, ahli perniagaan itu dipercayai mempunyai banyak petunjuk bagi membantu siasatan kes, termasuk mengesan lokasi keempat-empat mangsa disembunyikan.

“Dia dikatakan pernah terbabit dalam kegiatan penipuan jual beli tanah, dipercayai didalangi sindiket terancang. Malah, beberapa laporan polis pernah dibuat terhadapnya sebelum ini berkaitan urus niaga tanah.

“Difahamkan, ahli perniagaan terbabit mahir ‘menghilangkan’ pelanggannya,” kata satu sumber ketika dihubungi Kosmo! Ahad semalam.

Jelasnya, sebelum ini dua pelanggan dilaporkan hilang selepas mengadakan urus niaga tanah dengannya dan sehingga kini masih belum ditemui, namun lelaki tersebut menafikan semua dakwaan itu.

Ujar beliau, maklumat turut menyatakan ahli perniagaan itu sering terlepas daripada tindakan undang-undang kerana mempunyai hubungan istimewa dengan orang kenamaan, selain mahir dalam bidang perundangan.

Sosilawati yang merupakan pengasas produk kecantikan Nouvelle Visages dilaporkan hilang pada 30 Ogos lalu.

Turut hilang ialah peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32; pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38; dan seorang lelaki, Kamaruddin Shansuddin, 44, yang dikatakan pemandu peribadi jutawan itu.

Sementara itu, tinjauan Kosmo! Ahad ke rumah Sosilawati di Taman Harmonis Gombak semalam mendapati pintu pagar rumah tersebut bertutup dan tidak nampak seperti suasana berhari raya.

Seorang lelaki yang merupakan pekebun di rumah berkenaan yang enggan dikenali memberitahu, keluarga Sosilawati masih belum mendapat apa-apa perkembangan berkenaan kehilangan jutawan itu daripada pihak polis.

Katanya, pihak keluarga juga itu enggan diganggu. Beliau memberitahu, hari raya tetap disambut meskipun tanpa adanya tuan rumah.


Saturday, September 11, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri




Kepada semua penyokong setia THEPOCKETROCKETMAN ...saya dengan rasa rendah diri ingin memohon maaf ZAHIR dan BATIN jika saya pernah melakukan kesilapan samada sengaja atau tidak sengaja.Sehubungan dengan itu,saya dan isteri, ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua kaum keluarga yang berada di Malaysia di Terengganu dan Perak Khususnya.Rakan-rakan yang mengenali diri dan juga kepada semua penyokong setia Azizulhasni Awang!!Jangan Lupa Sukan Komanwel yang bakal menjelang tidak lama lagi!!!!
Kepada seluruh rakyat Malaysia,jadilah seorang pemandu yang berhemah yang mementingkan nyawa!!!





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA!!
MAAF ZAHIR DAN BATIN!!




Taken at :CHEAP STUDIO,bowlers avenue,geelong
Photo:Jajash
Edit:Tya @my wifey





Friday, September 10, 2010

It’s training as usual for Azizul and fellow cyclists in Melbourne

PETALING JAYA: Top Malaysian cyclist Azizul Hasni Awang will spend the Hari Raya weekend in training in Melbourne. But Azizul is not complaining and he will not trade it for anything else.

Hari Raya this year will be a special one for the 22-year-old as his wife, Athiah Ilyana, will be with him for the first time. Azizul got married to Ipoh-born Athiah in January and she is now studying in a university in Melbourne.

And the support from Athiah, who Azizul considers as his No. 1 supporter, will be the biggest motivation for the cyclist to ride to glory for Malaysia when he makes his debut in the Commonwealth Games in New Delhi (Oct 3-14) and in the Asian Games in Guangzhou (Nov 12-27).

In Raya mood: Azizul Hasni Awang and his wife Athiah Ilyana, dressed in Hari Raya clothes, taking a walk near their home in Melbourne.

“This will be my third Hari Raya away from my hometown in Dungun and my first as a married man,” said Azizul, who is also pursuing a degree in Commerce and Business Studies at Deakin University in Melbourne.

“I am used to it after three years in the elite squad programme.

“My wife is here with me and I think it’s a blessing as I prepare for the Commonwealth Games next month.

“We can’t go back for a break be cause of the preparations. In fact, we will return immediately to Melbourne after the Commonwealth Games to gear up for the Asian Games.”

Azizul added that on the first day of Hari Raya, he would have a gym workout together with his team-mates and would gather for a meal after that. He is also grateful to his in-laws for sending Hari Raya delicacies to them.

Azizul has since postponed his semester studies to next year to concentrate on getting ready for the two major Games.

Besides the individual 200m sprint and keirin, Azizul will also be involved in the team sprint in the New Delhi Games.

After becoming the first Malaysian to qualify for the keirin final at the world championships in Copenhagen in March, Azizul was narrowly beaten to the gold medal by Beijing Olympic triple champion Chris Hoy of Britain.

Hoy will not be competing in New Delhi, opting to concentrate on the European Championships, which carry vital points towards qualification for the 2012 London Olympics.

The absence of Hoy has brightened Malaysia’s chances of winning a first-ever Commonwealth Games track cycling medal.

“I will try my best to end the medal drought for Malaysia but it’s important to prepare well and stay in focused on the task,” said Azizul, who was also the silver medallist in the 200m sprint in the 2009 world championships in Poland.

Wednesday, September 8, 2010

Iklan TV3 mencetus kontroversi

Iklan sempena Aidilfitri oleh TV3 kali ni telah pun mencetuskan kontroversi. Pendapat yang telah dikemukakan oleh ramai pihak mengenai iklan TV3 yang dianggap menggugat sensitiviti agama di Malaysia. Dan aku cukup tertarik dengan satu penjelasan oleh Kalamul Haqq mengenai scene-scene dalam iklan tersebut. Jom kita tengok.


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran




Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
Pokok Krismas - Simbol Paganism



Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.



Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang 'menyalib' setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?


Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.


Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..


Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..

Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: "Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka" (2:120).











Persiapan Hari Raya

Selamat Hari Raya buat semua orang Islam yang bakal menyambut hari lebaran sedikit masa lagi.!
Bagi aku dan isteri di Melbourne,persiapan kami ala-ala kadar je...sebab masing2 busy dgn tugas masing2....Aku bz training..Wife aku bz buat design...tapi takpe!!kami still celebrate raya jugak jgn risauuu!!
Jutaan terima kasih buat Mama & Bapa' (mertua) sebab menghantar satu kotak kuih raya dan kerepek made from Malaysia.Ni la pertama kali aku dpt merasa kuih raya yang di pos dari Malaysia semenjak berkahwin ..

Barang-barang yg di pos kan di periksa oleh orang2 di sini.Takut2 setengah makanan tak boleh bawak masuk...Melalui pengalaman isteri aku,die ckp kerepek pisang,kuih makmur sume tu tak boleh bawak masuk......aku pun tak tau kenape..tapi kerepek ubi boleh pulak masuk....
Nasib baik..kesemua kuih raya dan kerepek yang di kirimkan oleh family2 dari Ipoh selamat sampai.....
tahun ni jugak,tahun pertama aku beraya sebagai seorang suami.Macam x percaya je aku ade 3 pasang baju melayu...macam hari2 dahulu nye..aku rase baju melayu aku pun aku x penah pikir...tapi tahun ni,terima kasih buat isteri tercinta,sebab die prepare sume baju dan persiapan untuk aku....tiba2 je isteri aku tunjuk baju melayu aku smpi 3 pasang!memang raya aku meriah laa this year....
Nantikan gamba raya aku bersama isteri....Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir Batin

Thanks alot kepada semua yang memberikan kad raya kepada aku....
counting to commonwealth games....








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Azizulhasni @ youtube

Loading...